כאב כרוני באגן או באשכים הינו כאב הנמשך למעלה מ-6 חודשים. למרות שכיחותה של בעיה זו, היא אינה מוכרת לקהל הרחב, ועשויה לפגוע משמעותית באיכות חיי הלוקים בה.
התסמינים המעידים על קיומה של הבעיה, עשויים להיות מגוונים ולכלול: כאבים בפרינאום (אזור החיץ בין האשכים לפי הטבעת), כאב בפין, כאב באשכים, כאב בעת שפיכה, צריבה לאורך השופכה, וכאב בבטן תחתונה / מעל עצם השת. תסמינים נוספים עשויים להיות בתחומי מתן השתן (צריבה בעת מתן השתן, קושי במתן השתן, דחיפות ותכיפות במתן שתן), התפקוד המיני (ירידה בנפח או איכות השפיכה, צריבה בעת השפיכה, ירידה בנוקשות הזקפה), או בעיות הקשורות ליציאות (עצירות, כאב בעת יציאה).
קיימת אבחנה מבדלת רחבה לגורמים העשויים לגרום לכאב באשך או לכאב באגן:
כאב באשך – תסביב אשך, דלקת, זיהום, וריקוצל, גידול, כאב מוקרן (ממקור גבי, אבנים בדרכי השתן), בקע מפשעתי, כאבים המופיעים לאחר ניתוח (לדוגמה ניתוח לתיקון בקע מפשעתי), וכאב על רקע עקה נפשית / גורם פסיכוסוציאלי אחר.
כאב באגן – דלקת בערמונית או בדרכי השתן, הפרעות בהטלת השתן, תסמונת השלפוחית הכאובה (Interstitial cystitis), הפרעות בשרירי רצפת האגן, בעיות אורטופדיות (בעיות יציבה, דלקות גידים או מפרקים, אוסטאיטיס פוביס, בקע ספורטאים), כאב ממקור עצבי (לחץ על עצב או דלקת בעצב פריפרי, לדוג' פודנדל נוירלגיה), על רקע פתולוגיה במערכת העיכול או האנוס (פיסורה, עצירות, Irritable bowel syndrome), גידול, תסמונות כאב (לדוג' פיברומיאלגיה), וכאב על רקע עקה נפשית / גורם פסיכוסוציאלי אחר.
דיון על הבעיות השונות העשויות לגרום לכאב כרוני הינו רחב וארוך, ולא נדון בו כאן.
הגישה למטופל עם הפרעת כאב כרוני הינה בעלת מספר שלבים עוקבים:
- שלילת מצבים דחופים או בעלי סיכון – לדוגמה: גידול באשך, תסביב אשך, גידול אגני וכד'
- שלילת גורמים העשויים לגרום לכאב מוקרן לאזור – לדוגמה: אבנים בדרכי השתן, כאב המוקרן מלחץ על עצבים בעמוד השדרה וכו'
- שלילת תהליך זיהומי העשוי להסביר את הכאב
- מעבר על תסמינים נוספים בתחומים שונים, העשויים לרמז על מקור הבעיה – מערכת השתן, מערכת העיכול וצאייה, תפקוד מיני, כאבים נוספים וכו'
הערכת המטופל כוללת מעבר על היסטוריה רפואית, בדיקה גופנית, ובדיקות העשויות לכלול – בדיקות מעבדה ותרביות (דם, שתן, זרע), בדיקות הדמיה, זרימה ושארית שתן, ציסטוסקופיה ובדיקות נוספות.
בקרב שיעור ניכר מהגברים, לאחר סדרת בדיקות מקיפה, לא מוצאים אבחנה ברורה והכאב מוגדר ככאב פונקציונלי (תפקודי). טיפולים אפשריים עשויים לכלול שינויים באורחות חיים וטיפולים התנהגותיים, טיפולים תרופתיים, פיזיותרפיה, טיפול להורדת עקה נפשית (סטרס), הזרקות לחסימת הולכה עצבית, ובמקרים נדירים טיפולים ניתוחיים. הגישה הטיפולית מותאמת למאפיינים של כל מטופל ולמידת ההפרעה לאיכות חייו, ונעשית בשיתוף עם המטופל.
לביקורת הראשונה במרפאה מומלץ להביא:
הפניה מרופא המפרטת את ההיסטוריה הרפואית הקודמת, בדיקת שתן כללית, תרבית שתן, בדיקת שתן PCR ל-STD, US בטן ואגן.
בגברים מעל גיל 45: בדיקת דם ל-PSA.
במידה ויש תלונות במתן השתן: להוסיף לבדיקת ה-US מדידת שארית שתן לאחר התרוקנות.
במידה ויש צריבה בשתן הנמשכת מעל 3 חודשים: בדיקת שתן לציטולוגיה.
במקרה של כאב מבודד לאשך: US אשכים ומפשעות.